divendres, 3 d’agost del 2007

Amics de les Arts, punt de trobada


Amics de les Arts és una entitat que va ser creada l’any 1927 per pintors, músics, escriptors i amants de l’art terrassencs entre els quals podem destacar Rafael Benet, Ferran Canyameres, Ramon Cortès, Joan Duch, Isidre Òdena, Joaquim Pecanins, Ramon Serrat, Joaquim Vancells...
La fusió amb la delegació local de Joventuts Musicals l’any 1966 va donar a l’entitat una forta empenta i va fer que els seus socis siguin alhora membres d’una important associació d’àmbit internacional i d’una associació cabdal a la història dels quefers culturals de Terrassa.

L’entitat es va instal·lar en l’actual estatge l’any 1933. Des de llavors la seva cafeteria ha mantingut la ubicació actual amb una decoració molt característica i un ambient peculiar: xerrameca, gresca, tertúlia, música, diàleg, escacs...

Aquesta cafeteria és el punt de trobada habitual de gent de totes les edats que venen a esbargir-se, a concertar projectes, a establir relacions amb noves amistats, a fer temps abans d’un acte o a comentar-lo quan s’ha acabat... i tot això entre unes parets que, entre d’altres, han acollit personatges tan importants com Agustí Bartra, Federico García Lorca, Robert Gerhard, Hermann Keyserling, Alicia de Larrocha, Anna Murià, Carles Riba o Lluís Companys.

A la foto adjunta, feta aquest juliol, podeu veure María Esther Tello i Frank Mintz, al costat del terrassencs Josep M. Pi i Jordi F. Fernández, a la cafeteria d'Amics de les Arts. Frank Mintz és un reputat historiador francobúlgar del moviment llibertari internacional i María Esther Tello és una de les "Madres de la Plaza de Mayo", mare de tres fills desapareguts durant la dictadura i ella mateixa membre de la resistència llibertària argentina.

...

2 comentaris:

Núria ha dit...

Molt interessant. Actualment, però, encara manté la seva funció d'aglutinador i punt de trobada dels artistes / intel·lectuals, etc?

Anònim ha dit...

Jo crec que si.És veritat que a Terrassa hi ha alguna entitat (l'Ateneu Terrassenc, l'Ateneu Candela, potser el Grup Filatèlic) que són també una mica això, pero no pas de la manera i amb la vitalitat d'Amics de les Arts.
Amics de les Arts és la cosa més semblant a l' Ateneu Barcelonès del carrer Canuda que hi ha a Terrassa. Llàstima que no tingui més recursos humans i econòmics per fer més coses, i que tenim una ciutat tan "esquenagirada" a la vida intel·lectual i cultural.