dijous, 15 de febrer del 2007

Passatges a Amèrica

Héctor Oliva és un periodista i escriptor terrassenc que fa força temps que viu lluny de la ciutat que el va veure néixer, però això no treu importància a la notícia de la publicació del seu primer llibre: Passatges a Amèrica, en el qual explora la vida transoceànica de cinc catalans que van deixar enrera els seus orígens per "anar a fer les Amèriques".

L'Héctor, que coneix bé el continent, on ha treballat com a cooperant per Intermón Oxfam (Nicaragua), sobre el qual ha fet la seva tesi doctoral (el Perú de Fujimori) i del qual és originària la família de la seva companya, ha resseguit les passes de cinc catalans, entre els quals Facundo Bacardí (Cuba), Gaspar de Portolà (Califòrnia) i Fèlix Cardona (Veneçuela). No ho ha fet de forma banal: quan ja tenia confegit l'esquelet de l'obra, va passar dos mesos viatjant pel continent americà seguint el rastre dels seus personatges.

La curosa recerca i la brillant prosa d'aquest terrassenc van mereixer el pasat setembre el Premi Eurostars de narrativa de viatges, i ara ens arriba en forma de llibre en castellà (RBA) i català (La Magrana). Una proposta d'allò més suggerent que ens pot ajudar a descobrir un escriptor terrassenc o-cult.