dijous, 15 de febrer del 2007

Roc Alabern. Repàs al procés

Aquest vespre s'inaugura a la Sala Muncunill la primera etapa de la llarga carrera de recuperació de la figura de Roc Alabern que és l'antològica Repàs al procés. La mostra és un projecte personal de Montse Soler, vídua del pintor, que n'ha estat la impulsora, i alhora un projecte col·lectiu de les tres entitats clau en les arts plàstiques a Terrassa: la Fundació Caixa de Terrassa, Amics de les Arts i Joventuts Musicals i l'Ajuntament de la ciutat.

És en aquests tres espais on es distribuixen les més de 200 obres d'Alabern que recull l'antològica i que abasten totes les èpoques i totes les tècniques: l'abstracció i la figuració, el dibuix i la pintura, les instal·lacions i l'experimentació digital.

Qui això subscriu ha participat activament en la preparació de la mostra, però no seria honest comentar-ne el contingut sense un recorregut acurat per la posta en escena en cadascun dels espais: la Muncunill a partir d'avui, les sales d'Amics de les Arts a partir de dissabte 17, i el Centre Cultural a partir de dimarts 27 de febrer.

L'exposició té, d'entrada, tots els elements per a convertir-se en una fita única i irrepetible: les grans teles pintades a Nova York; la instal·lació 8x8 que ha romàs demuntada i emmagatzemada des del tancament de l'espai Trajecte; els àlbums de reflexions personals de l'artista i la correspondència amb d'altres artistes; les obres més significatives de cada etapa cedides per col·leccionistes particulars... Un conjunt difícilment repetible, al qual cal afegir un llibre amb textos de Pilar Parcerisses i el comissari de la mostra, Ignacio Valle, entre d'altres.

Tornarem sobre el tema.