diumenge, 8 d’abril del 2007

Israel i Eurovisió...

Fa uns quaranta anys, el Festival d'Eurovisió ens semblava als adolescents un espectacle tronat i ridícul que només podia agradar als adults alienats o als nens de pantalons curts. Pensàvem que no trigaria a desaparèixer i que aniria a parar al quarto dels mals endreços juntament amb els escapularis, els tirants i els gossets que movien el cap a la finestreta de darrere els cotxes.

Pel que sembla, estàvem equivocats, i la capacitat del sistema capitalista per anar atuint, narcotitzant i vegetalitzant les persones és gairebé invencible. Així que, doncs, l'espectacle esmentat encara gaudeix de molt bones audiències i els seus detractors som els que sens dubte estem al quarto dels mals endreços.

Però no era la meva intenció en començar a escriure aquestes línies plànyer-me de la decadència cultural d'Occident o enyorar aquells anys en què, tot i que el sistema ens tenia ben enganxats, ens pensàvem que es podria subvertir o anorrear. No, no era aquesta la meva intenció.

En realitat volia parlar d'un dels participants a la convocatòria d'enguany: el representant d'Israel.

M'estava mig mirant un telenoticiari quan de sobte em trobo amb un grupet de xicots xirois i marxosos, els Teapacks, que afirmen que la seva cançó està dedicada a Mahmud Ahmadineyad, president de l'Estat Iranià, i l’anima irònicament a pitjar el botó de la Guerra Atòmica.

Tot i que ja no em sorprèn gairebé cap manifestació de cinisme, no he pogut evitar pensar: "Quins collons!, però si l’únic estat d’Orient Mitjà que disposa a hores d’ara de bombes atòmiques és precisament l’Estat Israelià, i justament el seu ministre d'"Amenaces Estratègiques", un tal Avigdor Lieberman, líder del partit xenòfob Yisrael Beytenu, ha estat qualificat com "el polític més perillós de la història d’Israel" i "la més gran amenaça estratègica en si mateix" per diversos analistes polítics israelians".

Els meus pensaments flueixen i d’una cosa passo a una altra i em trobo rumiant per quin motiu un estat asiàtic participa en un festival musical europeu. "Sens dubte per compensar el genocidi contra el poble jueu", em responc.

Però el pensament no s’atura mai i em trobo preguntant-me que, si aquest és el motiu, per què Bolívia no participa a la Copa d’Europa de futbol, per compensar la colonització de les terres andines patida pel poble colla a mans dels conqueridors espanyols; per què el Senegal no participa a l’Eurolliga de bàsquet, per compensar el tràfic d’esclaus patit per deu milions i mig d’africans a mans de Portugal; per què la Índia no participa a l’Eurobest Awards, per compensar l’espoli patit pels pobles de la península indostànica per part de l’Imperi Britànic; o per què...

I ara no sé trobar cap resposta.
...

14 comentaris:

Anònim ha dit...

Himno nacional para la mitad

Secuencia de los hechos. (Foto: Canal Nou)
Actualizado jueves 12/04/2007 16:44 (CET)
INMA LIDÓN
VALENCIA.- Pasado domingo, El Algarve. Final del Mundialito Benjamín. El Barcelona y el Valencia iban a disputarse el trofeo. La organización, para ilusionar a los niños y que se sintieran como ídolos, decidió que cuando los equipos y el trío arbitral saltaran al campo sonara el himno nacional de España. Sin embargo, esa decisión ha desatado la polémica después de una imágenes emitidas por Canal Nou que muestran la negativa de los barcelonistas a salir al campo mientras sonaban los acordes. [Vídeo]

El Valencia y los colegiados fueron los únicos que escucharon en el césped el himno español. Los jugadores del Barça esperaron a que acabara para hacerlo y lo hicieron mientras se escuchaba el himno portugués, para sorpresa de todos los presentes, incluidos los equipos de Sevilla, Betis y Real Madrid, también presentes en el torneo.

"Como habíamos saltado solos, le pregunté a su entrenador por qué no habían salido. Me dijo que eran órdenes de su club. Hasta mis jugadores me preguntaron por qué estaban solos. No supe qué decirles, estaba claro que era una decisión política que no iban a entender niños de apenas ocho años. Sólo les dije que disfrutaran del partido", comentó a EL MUNDO uno de los técnicos valencianistas responsables del equipo.

La organización del Mundialito —en las finales de categoría alevín y benjamín, sonaron los himnos de cada país de los equipos finalista sin incidente alguno— se extrañó de la postura del Barça. "Nos avisaron la víspera de que lo iban a hacer así, y ellos no pusieron ningún inconveniente", aseguró el entrenador.

El incidente no mermó la ilusión con la que los niños afrontaban el partido, que acabó ganando el conjunto catalán.

La expedición valencianista puso los hechos en conocimiento del Valencia, por si decidía elevar alguna protesta ante el Barcelona o la propia Federación Española, más aún después de los precedentes de los últimos años.

Las pancartas aparecidas en el Camp Nou, incluyendo a la Comunidad Valenciana entre los denominados Paisos Catalans, o la reivindicación que hizo el Valencia de su identidad jugando con el equipaje de la senyera son los últimos exponentes de una disputa que hasta ahora se ceñía a las altas esferas políticas y deportivas, sin afectar a los equipos de categorías inferiones.

Además, el Barça hace pocas semanas que solicitó al Comité de Competición que sancionara al delantero del Levante, Salva Ballesta, por unas declaraciones en las que decía que las opiniones políticas que Oleguer Presas había vertido sobre el caso De Juana Chaos le merecían el mismo respeto que una "caca de perro". El comité de la Federación entendió que no era un asunto deportivo y desestimó la petición.

Del diario "El Mundo"

Anònim ha dit...

Europa va morir a Auschwitz

Baixava a l’Isidre per la rambla del Raval i vaig veure-ho clar: Europa va morir a Auschwitz. Vam assassinar 6 milions de jueus per en acabat exportar 20 milions de musulmans normalment integristes. Que no es pot generalitzar? Bé, a la vista de com ens han anat les coses jo crec que sí que es pot generalitzar. Que hi ha excepcions? D’acord, però són excepcions. Per la resta, és a dir, en general, cal dir que a Auschwitz vam cremar-hi la cultura, la intel·ligència i la capacitat de crear riquesa; vam cremar-hi el millor poble del món, el que amb raó s’autoproclama l’elegit de Déu perquè és el que ha proporcionat a la humanitat les majors quotes i moments de progrés i de benestar. I cal dir també que el resultat de relaxar fronteres i del relativisme cultural i de valors sota l’absurd pretext de la tolerància han estat aquests 20 milions de musulmans sovint analfabets i fanàtics que Europa ha deixat entrar i que en el millor dels casos són, com deia, aquesta rambla del Raval, expressió màxima del tercer món i del gueto, i que en el pitjor dels casos preparen atemptats com el de Manhattan o el de Madrid als pisos de protecció oficial que els proporcionem, a les mesquites que els autoritzem a construir o fins i tot a les presons on els mantenim en lloc d’expulsar-los. Hem canviat la cultura pel fanatisme, la capacitat de crear riquesa per la voluntat de destruir-la, la intel·ligència per la superstició. Hem canviat l’instint de superació dels jueus que ni en les pitjors condicions imaginables no s’han cansat mai de voler un món millor per la pulsió suïcida de Leganés. Els diamants com a riquesa portàtil per la propera vegada que hagin d’escapar-se, per les pedres palestines contra qualsevol intent de pau. L’orgull de sobreviure per l’obsessió de morir: i de matar-nos.

salvador sostres

Anònim ha dit...

L'eliminació massiva de jueus no s'ha tornat a produir des d'Auschwitz però la judeofòbia es manté intacta i només cal veure com Hamàs, que segons els seus textos té l'únic objectiu de la destrucció d'Israel, compta amb complicitats arreu del món. Els jueus segueixen sent els rics, els avars, els miserables. Els assassins, els que fan amb els altres el que amb ells feren: Auschwitz encara. La judeofòbia recorre Europa com un fantasma, i aquest impresentable que fa dir-se Kofi Annan i que és secretari general de l'ONU ha esperonat vergonyosament l'activisme palestí i ha condemnat cada intent del poble d'Israel de defensar-se: Auschwitz encara. I després diu que és una llàstima que el món no hagi après la lliçó d'Auschwitz: amb professors com tu, Annan, el que acabarem aprenent és a encendre el gas. També a Catalunya i a Espanya eren extraordinàries les simpaties pel criminal Arafat i mentre Israel és l'únic país democràtic de la zona, l'estupidesa progressista es dedica a fer el joc als dictadors assassins que l'envolten: Auschwitz encara. És el que queda solidari i antiamericà. Encara que facis costat als botxins i deixis sol el poble més perseguit de la història: més de 2.000 anys i ni un sol moment per descansar: Auschwitz encara. Auschwitz va ser alliberat però la persecució contra els jueus continua. L'odi als jueus és encara avui al credo del progessista perfecte. Dels morts palestins en sabem el nom i el cognom, l'edat i a què es dedicaven. Quan moren jueus amb prou feines se'ns dóna la xifra exacta: Auschwitz encara. Israel sempre ha volgut la pau i Palestina sempre l'ha degollada, però els palestins només tenen pedres i els jueus són els culpables: Auschwitz encara. Per sort els palestins han estat menys eficaços que els nazis, però 60 anys més tard són idèntics els objectius dels uns i dels altres: Auschwitz encara.

.....
Auschwitz aun- Salvador Sostres

La eliminación masiva de judíos no se ha vuelto a producir desde Auschwitz pero la judeofobia se mantiene intacta y sólo hace falta ver como Hamas, que según sus textos tiene el único objetivo de la destrucción de Israel, cuenta con complicidades en cualquier parte del mundo. Los judíos siguen siendo los ricos, los avaros, los miserables.

Los asesinos, los que hacen con los otros lo que con ellos hicieron: Auschwitz aun. La judeofobia recorre Europa como un fantasma, y este impresentable que se hace llamar Kofi Annan y que es secretario general de la ONU ha espoleado vergonzosamente el activismo palestino y ha condenado cada intento del pueblo de Israel de defenderse: Auschwitz aun. Y después nos cuenta que es una lástima que el mundo no haya aprendido la lección de Auschwitz: con profesores como tú, Annan, lo que acabaremos aprendiendo es a encender el gas. También en Cataluña y en España eran extraordinarias las simpatías por el criminal Arafat y mientras Israel es el único país democrático de la zona, la estupidez progresista se dedica a hacer el juego a los dictadores asesinos que lo rodean: Auschwitz aun. Es lo que está de moda: lo solidario y antiamericano. Aunque te pongas de parte de los s verdugos y dejes sol el pueblo más perseguido de la historia: más de 2.000 años y ni un solo momento para descansar: Auschwitz aun. Auschwitz fue liberado pero la persecución contra los judíos continúa. El odio a los judíos es aun hoy el credo del progesista perfecto. De los muertos palestinos sabemos el nombre y el apellido, la edad y a qué se dedicaban. Cuando mueren judíos a duras penas se nos da la cifra exacta: Auschwitz aun. Israel siempre ha querido la paz y Palestina siempre la ha asesinado, pero los palestinos sólo tienen piedras y los judíos son los culpables: Auschwitz aun. Por suerte los palestinos han sido menos eficaces que los nazis, pero 60 años más tarde son idénticos los objetivos de los unos y de los otros: Auschwitz aun.

(un altre article interessant de Salvador Sostres)

Anònim ha dit...

Salvador Sostres?

Uix, quin fàstic. I a sobre contaminat d'orianafallacisme!

Vade retro, fill de... papà!

Anònim ha dit...

Querido J:
Siempre has dicho que el parco ejercicio de la crítica es una de las graves limitaciones de la cultura española y, muy concretamente, del periodismo. Siempre he estado de acuerdo. Esta semana, sin embargo, se ha tambaleado mi convicción. Esta semana hemos visto aquí, con un tiempo frío, gris, un permanente chien et loup, cómo hasta el mismo Gobierno catalán (y ya no digamos los intelectuales y periodistas patrocinados) se ponía a la noble tarea crítica con motivo de la emisión en Telemadrid de un reportaje sobre la situación lingüística en Cataluña. El reportaje, que no sé si has visto, es naturalmente primario, como la gran mayoría de los que se emiten en las televisiones españolas. Incluye, además, una práctica engañosa e incorrecta que es la suplantación, es decir, el periodista que se hace pasar por..., en este caso, por un padre interesado en que su hijo reciba parte de la enseñanza en lengua castellana. Una cámara oculta registra, además, las escenas cumbre de la suplantación. El empleo de la cámara oculta no me parece reprobable en sí mismo. Sería estúpido pedirles a los periodistas que no fisgonearan por el ojo de la cerradura. Otra cosa es la expresa construcción de una escena, de un factoide, para luego filmarla, y/o describirla con palabras. En cualquiera de los dos casos, lo que se obtiene es siempre una alegoría y el periodismo sólo trabaja con hechos.

Por desgracia, y como sospecharás, los críticos catalanes han estado bien lejos de ocuparse de éste y de otros asuntos estilísticos. Al fin y al cabo, ellos también tienen sus cámaras ocultas (y sus camarotes), aunque al servicio de la bondad patriótica. Sí han dicho algo sobre el olor del reportaje, sea proclamado en metáfora. Y en esto con toda la razón: una de las grandezas de la televisión pública catalana y de muchos domadores de pulgas del establishment es que sus mentiras suelen estar bien diseñadas. La materia gris de su preocupación ha sido, sin embargo, otra. En primer lugar, el derecho de intervención, que así podemos y debemos llamarle. En el reportaje se describe muy bien este derecho, en boca de un Mikimoto (empresario), de un Sierra i Fabra (escritor velocísimo) y de un Joel Joan (actor). El primero aboga genéricamente por la expulsión de Cataluña de los que no quieran aprender catalán (y ya no digamos qué prevé para los que, desde fuera, critiquen esta drástica ceremonia). El segundo se pregunta por qué en Madrid se tienen que ocupar de lo que hacemos aquí. Y el tercero afina más e incluye un hermoso coño coloquial, «qué coño le importa a Telemadrid», concretamente, lo que hacemos o dejamos de hacer aquí. Hasta aquí podrías pensar, y contigo el ancho mundo, que éste métanse en sus asuntos es la reacción visceral y minoritaria del sector florido del nacionalismo. Te equivocarías, y el mundo contigo. La reacción principal, inmediata, básica ha sido la deslegitimación: qué coño hace Telemadrid. Espero que te baste el ejemplo de un artículo firmado por Tomás Delclós en las páginas locales del diario El País. El comentarista critica las exageraciones del reportaje, y lo hace de un modo globalmente razonable. Pero hay esto al final: «El presentador del programa Ciudadanos de segunda, producido por EL MUNDO TV, cometió la imprudencia de llamar 'documental' a una expedición de castigo». Expedición de castigo, dice. Expedición: para un reportaje de una televisión madrileña cosido, casi íntegramente, con testimonios de catalanes, salvo el de una italiana passavolant y el mío mismo, que ya me quité. Pero como siempre la inmoralidad semántica acaba revelando una verdad superior: entre el independentista del coño y el prudente expedito sólo hay una octava tonal de diferencia.

Así pues, lo primero que ha emergido en la indignación supuestamente catalana no ha sido la respuesta a las presuntas exageraciones o falsedades del reportaje. No: lo primero ha sido ustedes no pueden hacer esto. Obviamente, y como suele suceder con el derecho de intervención, lo que se reprueba no es la intervención en sí, sino lo que trae consigo. Ni siquiera Joan invocaría su coño si hubieran rodado un reportaje sobre la incomparable belleza de la Barcelona primaveral. Aunque bien es verdad que acabaríamos jodiéndolo, porque me malicio que Telemadrid iba a ser capaz de subtitularlo, para dar coba a la presidenta, con los versos inmortales de aquel paseo solitario, también en primavera, más fuertes al final [¡oh charnegos!] que el patrón que les paga / y que el saltaulells que los desprecia.

Sin embargo, entiendo la estrategia de respuesta. Porque, para desgracia de todos, los hechos que se relatan son, en líneas generales, ciertos. Es cierto que muchos colegios públicos de Cataluña no cumplen la ley y deniegan la escolarización en castellano a niños menores de siete años. Desde luego, no hacía falta ninguna cámara oculta para demostrarlo. El establishment profesoral manifiesta, y hasta con orgullo, su voluntad de no cumplir la ley. Su justificación es de un indecente paternalismo patriótico: «Pobrecitos, qué sería de los niños que eligieran el castellano, marginados de todos, apestados. Los queremos demasiado. No y mil veces no». Me habrás oído negar 1.000 veces ese cuento de la lengua materna y, en especial, sus efectos sobre el aprendizaje. Hasta la fecha, y por muchos empeños que se pongan, no hay ninguna evidencia de que la escolarización de los niños en una lengua distinta a la de casa perturbe su aprendizaje. Ni qué decir tiene lo feliz que me haría que en los colegios públicos de Cataluña mis hijas pudieran inmergirse en inglés. ¡Hasta admitiría un poquito de perturbación! No. No son razones científicas las que pueden aducirse en favor de la enseñanza en castellano. Tampoco lo eran cuando se aducían, en pleno y miserable franquismo, en favor de la enseñanza en catalán. Son algo más y algo menos: razones democráticas. Un capricho democrático, me gusta decir. El que tendrían un inglés o un francés cuando exigieran que en cualquier rincón de sus estados un niño pudiera escolarizarse en la lengua oficial y común.

La ley no se cumple en muchos colegios catalanes. Pero el reportaje también muestra los efectos de una ley que sí se cumple: la que obliga al uso de la lengua catalana en los comercios, y cuyo incumplimiento ocasiona multas y problemas y, por si fuera poco, favorece las denuncias entre hermanos catalanes. A uno de los hombres más inteligentes de la Cataluña actual se le pregunta en el reportaje por esta ley y la equipara a la necesidad de que los comercios cumplan la normativa sanitaria. La equiparación es muy útil porque muestra no sólo el grado de fanatismo y obnubilación aparentemente lingüístico al que puede llegarse, sino porque subraya, oblicuamente, la raíz del problema: la protección a la lengua no puede ejercerse hasta el punto de afectar, de esa manera intolerable y grotesca, a la libertad individual. Bastaría pensar qué sucedería si en la Comunidad de Madrid se prohibiera en los comercios el uso único de las lenguas inglesa, árabe o... ¡catalana! Y no creo que nadie pueda despreciar esta hipótesis en razón de que la lengua castellana no deba ser protegida: los niveles necesarios de protección son siempre muy subjetivos: se protege el catalán y se protege el francés, y no creo que esas dos lenguas tengan el mismo lugar en el mundo.

Lo dejo ya. Cada vez que recalo en estos puertos recuerdo a Américo Castro. Decía, sobre los neologismos, que cuando uno debe preocuparse por si una lengua los asimila es que esa lengua está a punto de dejar de existir. «Y entonces ya no vale la pena ocuparse de ella», remataba. Si, para subsistir, el catalán necesita reducir la libertad de sus practicantes, es que ya no vale la pena.

Sigue con salud

Arcadi Espalda


El Correo Catalán, El Mundo
14 abril 2007
-----------------------------------
deja de sorprenderme el ininteligible murmullo que se ha desatado, furibundo, entre todo el paisanaje mediático catalán por el reportaje sobre la situación de los castellanohablantes en Cataluña realizado y emitido por Telemadrid. Durante todo el reportaje, en el que se han lanzado, cual granisco, verdades como puños, nadie puede decir que se haya dicho ninguna mentira. Las entrevistas a diversos siniestros personajes del entorno nacionalista-separatista, con una sinceridad por parte de los personajes loable, son una de las mejores descripciones de la realidad de lo que pasa en Cataluña.

La siniestra sinceridad de la bibliotecaria Regás pone los pelos de punta. Queda completado el reportaje por un muy buen trabajo de campo, con cámara oculta, que demuestra lo que realmente ocurre en los colegios, donde el castellano es algo exótico, y con el testimonio de varios referentes y afectados de la lucha por el reconocimiento de los derechos lingüísticos de los castellanohablantes en Cataluña. Nada que objetar. Un reportaje de investigación en toda regla que, ciertamente, merecería un premio.

Pero, ¿qué es lo que irrita tanto al paisanaje mediático que nos envuelve? Muy sencillo: les da vergüenza ver su propia realidad. Ellos mismos reconocen que lo que hacen está mal, y les da vergüenza que se divulgue. No hay otra explicación razonable a todo esto. Se ven a si mismos y se imaginan lo que cualquier persona puede pensar de lo que realmente pasa en Cataluña. Todos los adjetivos que vierten contra el reportaje realmente los están vertiendo sobre lo que ellos mismos hacen. Y para muestra un botón: en Telemadrid han dado cabido a un siniestro personaje como Joel Joan o como el anónimo portavoz de las siniestras CAL, famosas por denunciar a comerciantes por rotular en castellano. En cambio, en la televisión autonómica catalana no han sido capaces ni de dar paso telefónico a Paco Caja, protagonista del video, al que si que han denigrado de las mil maneras posibles invitando a todas Raholas viperinas que han podido. En TV3 no son capaces ni de invitar a Paco Caja.

Y, señora Rahola, usted dice que Paco Caja no representa a nadie; usted si que no representa a nadie, que la echaron de la vida política casi a patadas, mientras que el señor Paco Caja ha sido capaz de recoger 60.000 firmas a favor de la enseñanza en lengua materna. No sé si es mucho o no, pero ya representa mucho más de lo que usted y su desenfrenada y gritona lengua.

Ángel Es
-----------------------------------
Aquests, son més o menys, que el Salvador Sostres o el Beynetu?

Anònim ha dit...

ISRAEL I LA DEFENSA DEL PROGRÉS DEMOCRÀTIC A ESPANYA
(Manifest)

Des de fa anys hi ha un silenci prolongat des de l’esquerra espanyola pel

que fa a la defensa de l’Estat d’Israel, estat que disposa d’uns valors

democràtics, polítics, socials, econòmics, culturals i religiosos que son

perfectament homologables a qualsevol Estat democràtic d’Occident.



Aquest silenci, és el de milers d’homes i dones d’esquerres que assistim

amb tristesa als reiterats atacs polítics, intel·lectuals i periodístics

contra Israel.



Entre les arrels d’aquests atacs hi ha, sens dubte, el persistent i

popular antisemitisme de tradició cultural catòlica, superat des de fa ja

molts anys per la seva vigent doctrina eclesial. També perduren

reminiscències antijueves en sectors, avui minoritaris, de l’ultradreta

espanyola vinculats al feixisme europeu del segle XX.



Però el que més ens afecta com homes i dones democràtics i progressistes

és el confús discurs que, confluint amb els anteriors, sembla predominar a

l’esquerra espanyola, al marge de las percepcions sobre la realitat

d’Espanya com a nació.



Aquest discurs antisemita, antijueu i antiisraelià, pretensiosament

d’esquerres, està estancat en consignes elaborades a Europa des de finals

dels anys 60 del segle passat. Els qui rebutgem tan el llegat

intel·lectual soviètic com l’utilitarisme polític de l’extrema dreta,

busquem utilitzar els instruments rigorosos del pensament crític en

defensa dels valors occidentals de llibertat, igualtat, justícia i

fraternitat.



En l’ús dels esmentats instruments concloem que ja és hora de proclamar i

defensar una convicció clara: no som pocs els d’esquerres a Espanya que

apreciem i valorem el valor ètic i polític que suposa per a la Humanitat

l’existència d’Israel en un món amenaçat per la intolerància i el

fonamentalisme.



Nosaltres, els sota firmants, no podem seguir més temps en silenci a

Espanya respecte a aquesta qüestió crucial.



Un dels assoliments de la democràcia espanyola des del 1978 ha estat

l’establiment de relacions diplomàtiques entre Israel i Espanya el 1986.

Tot demòcrata i progressista, hereu per tan de la millor tradició liberal

i socialista, reconeix que l’ Espanya d’avui no hagués estat possible

sense que aquest pont de rencontre amb el nostre passat jueu hagués estat

establert, como ho va ser, per el primer govern d’esquerres que hi va

haver a Espanya.



Sofertes dècades de dictadura i la duríssima transició democràtica de la

nostra societat, la instauració de relacions diplomàtiques entre Espanya i

Israel va ser senyal que el passat intolerant i fonamentalista que negava

al poble espanyol el seu dret a la llibertat i a la democràcia quedava

superat. No en va, en el lent procés de construcció democràtica d’Espanya

com a nació política iniciat a les Corts de Cadis de 1812, les majors

resistències reaccionàries van venir sempre dels qui consideraven just i

bo el decret d’expulsió dels jueus espanyols portat a terme el 1492.







Els demòcrates progressistes espanyols, en defensa del dret del poble

israelià a tenir el seu propi Estat-nació conforme al dictaminat en

totes les resolucions de l’ONU des del novembre de 1947, mai renunciarem

a analitzar i, quan calgui, criticar totes les accions que els governs

democràtics legítimament elegits per el poble d’Israel puguin portar a

terme contraries a les nostres conviccions ètiques i polítiques.



Precisament por això, donem suport al procés que haurà de conduir a una

pau justa entre Israel i tots els seus veïns, saludant especialment tot

esforç que serveixi per aconseguir l’establiment d’un Estat palestí

sobirà, econòmicament viable i territorialment contigu, governat segons

les normes democràtiques i que mantingui relacions normalitzades amb

Israel. Això implica necessariament la plena adopció de les normes

internacionals de foment dels drets humans i polítics, totalment

definits por l’ONU, per part de tots els Estats-nació de la regió.



Però, en defensa d’aquestes conviccions, rebutgem i denunciem de ple

tota manipulació concreta o generalitzada que vagi en contra dels

legítims valors i interessos d’Israel, com Estat-nació i com a poble

lliure.



No som pocs els que militant en els partits, sindicats i associacions

d’esquerres a Espanya podem i hem de contribuir a que les manipulacions

i les extorsions que es produeixen en contra d’Israel siguin combatudes

dialèctica i democràticament.



La bandera de la causa d’Israel no pot quedar només en mans dels qui des

de la dreta espanyola pretenen ostentar l’exclusivitat en la seva

defensa. Proclamem que la defensa d’Israel no és un deure exclusiu de

cap partit o organització ideològica, sigui d’esquerres o de dretes,

sinó un deure de tots els demòcrates.



A la costa occidental i oriental de la Mediterrània, centenars de milers

d’homes i dones lliures, ciutadans d’Israel i d’Espanya, estem units per

un mateix ideal sostingut al llarg de les generacions.



Cada dona i cada home te dret a ser qui vulgui ser i a ser-ho vivint amb

la seguretat que dona la llibertat individual i política.



Els qui coneixem bé els riscos i amenaces que pateix Israel, tenim la

consciència clara de que aquests son els mateixos que afecten a Espanya.

Ens veiem assaltats per les accions terroristes dels qui executen les

seves guerres particulars contra els valors democràtics àrduament plasmats

en la historia i en las normes de gestió executiva, legislativa i judicial

dels sistemes polítics occidentals vigents. No podem perdre la noció de

que el progrés, el benestar i la seguretat dels nostres pobles i societats

obertes depenen de la preservació i de l’aprofundiment en l’aplicació

quotidiana d’aquests valors i normes.



Israel no només és odiat i atacat per ser l’estat jueu. Ho és, al mateix

temps, per haver demostrat des de la seva fundació que els valors i normes

democràtiques son preservats i profunditzats inclús sota condicions

permanents de guerra oberta o soterrada.



A Espanya, aquest exemple no agrada a molts, a esquerra i a dreta. Però,

inclús encara que només fos per això, mereix la pena realitzar tot esforç

públic per senyalar la radical bondat del mateix.



El compromís adquirit amb l’adhesió a aquest manifest pretén sumar

voluntats i accions polítiques que permetin posar fi a la confusió regnant

sobre Israel generada por veus i actituds que poc tenen a veure amb la

promoció dels valors i normes democràtiques a Espanya.



Trenquem junts el silenci, per afirmar que la paraula i l’acció en la

defensa d’Israel son també la causa de la llibertat i el progrés per a

tota la gent, sense distinció de naixement i procedència, ni de creences i

opinió, a Espanya.

El Manifest Israel i la defensa del progrés democràtic a Espanya és una

iniciativa de l’ Associació Solidaritat Espanya-Israel (ASEI,

http://www.aseiweb.net/).



El Manifest serà presentat públicament a Madrid en data i seu per

determinar al voltant de la primera quinzena d’abril del 2007. Els

detalls sobre la convocatòria seran comunicats a totes las persones i

instancies interessades en el temps més breu que sigui possible.



Es prega sobretot la difusió d’aquest document en tots els àmbits

personals i socials que puguin resultar concernits pel contingut del

Manifest.



Totes les persones físiques i jurídiques que vulguin sumar-se a aquest

Manifest podran fer-ho enviant un missatge a la direcció de correu

electrònic: manifiesto@aseiweb.net

Anònim ha dit...

" ...Estat que disposa d’uns valors
democràtics, polítics, socials, econòmics, culturals i religiosos que són perfectament homologables a qualsevol Estat democràtic d’Occident."

Va, home, no feu riure. Un estat terrorista, fundat per terroristes... homologable als estats d'Occident? No és que els estats europeus siguin cap meravella, però, per favor, no fem comparacions de mal gust.

Ah, i mira quina "autoritat" aporteu: el pallasso sinistre del Salvador Sostres!

Anònim ha dit...

Por Jane Bichmacher de Glasman


La conciencia negra no se reduce solamente a Zumbi de los Palmares. Hay muchas otras historias para ser contadas. Habiendo sido el pasado noviembre el “Mes de la Conciencia Negra”, no dejaremos de lado las historias agradables. ¿Sabía usted que hay judí­os negros? En el África hay dos pueblos muy antiguos que apenas recientemente fueron reconocidos como judí­os: los “falashas” y los “lemba”.

Una prueba de DNA efectuada en 1999 por el genetista inglés David Goldstein, de la Universidad de Oxford, descubrió que una tribu de negros del norte de Sudáfrica y territorios contiguos, posee ascendencia judí­a. Son los lemba. Ellos practican la circuncisión, se casan solamente entre ellos, guardan un dí­a de la semana para sus oraciones y no comen carne de cerdo ni de hipopótamo, al que consideran afí­n al puerco. Según su tradición oral, sus ancestros viví­an en un lugar denominado Sena. Existe en el Yemen una aldea con ese nombre, que hasta el siglo X fue un valle fértil abastecido por una represa. Cuando ésta se secó, la mayorí­a de los habitantes se marcharon. Genéticamente, los lemba están emparentados con los cohanim, quienes junto con los levitas e Israel integran uno de los tres grupos que forman el pueblo judí­o.

Los cientí­ficos afirmaron que el ancestro común a los lemba y los cohanim vivió entre 2.600 y 3.100 años atrás. Según la tradición judí­a, ese perí­odo coincide con el perí­odo en que vivió de Aarón, el hermano de Moisés, de quien descienden los cohanim. Probablemente, Aarón fue, pues, también el gran antepasado de los negros lemba.

Los falashas (esta es una designación peyorativa, que significa “extranjero”), o como ellos se denominan a sí mismos, Beta Israel (Casa de Israel), son absolutamente negros como los demás etí­opes. En Etiopí­a constituí­an una comunidad atrasada y encerrada en sí­ misma, habiendo preservado intactos usos y costumbres que se remontan a más de dos milenios, describiéndose a sí­ mismos como descendientes de la tribu perdida de Dan y vástagos de la unión entre Menelik, hijo del rey Salomón con la reina etí­ope de Saba. Los falashas fueron “descubiertos” para Occidente a mediados del siglo XIX y recién en 1947 los Rabinos Jefes de Israel admitieron formalmente que ellos son judí­os. En 1860 misioneros británicos que viajaban por Etiopí­a fueron los primeros occidentales en encontrarse con la tribu de los falashas. Los miembros de esa comunidad observaban el Shabat, mantení­an rí­gidas leyes rituales en la forma como son descriptas en la Torá. Poco después el estudioso Joseph Halevy decidió ir a conocerlos personalmente. Fue recibido por ellos con curiosidad y recelo, Le preguntaron: “¿Usted se dice judí­o? ¿Cómo pretende ser judí­o, si usted es blanco?”. Pero cuando Halevy mencionó la palabra Jerusalén, todos se convencieron. Los falashas habí­an estado separados del resto de los judí­os durante miles de años.

Ninguno de ellos nunca habí­a salido de su aldea. Habitaron en Etiopí­a hasta la gran sequí­a de 1985 cuando, para salvarles la vida, Israel montó la Operación Moisés para sacarlos secretamente del África por ví­a aérea y traerlos al Estado de Israel. El dí­a 21 de noviembre de 1984 comenzó este operativo. En un momento dado, 21 aviones estaban en el aire, Uno de los jumbos, que normalmente podrí­a transportar 500 pasajeros, llevó de una sola vez 1.087 personas, lo que fue un hecho registrado en el Libro Guiness de los Récords. Al paso de los años, la comunidad de judí­os negros residentes en Israel ya alcanzó 80.000 integrantes, aunque el gobierno etí­ope todaví­a retiene en su territorio entre 18.000 y 26.000 judí­os.

Cuando arribaron a Israel, los médicos diagnosticaron en los falashas síndromes fisiológicos y de desnutrición semejantes a los encontrados en los sobrevivientes de los campos de concentración. Llegaron escuálidos, hambrientos, despojados de pertenencias. Hoy en dí­a ellos son parte integral de la sociedad israelí­. Nunca está demás recordar que Israel ha sido el único paí­s que evacuó negros del África para darles, vida, bienestar, estudio, trabajo y dignidad.

Aparte del África, en la India hay dos comunidades de judí­os negros. Los más conocidos son los Bené Israel de Bombay (Mumbai). Su tez es oscura y su lengua cotidiana es el marata. Su vida cotidiana poco difiere del resto de la población hindú, salvo la religión. En el sur de la India, en Cochí­n, hay judí­os totalmente negros, como también lo son los demás hindúes del sur, cuyo idioma es el malaila, que ya era hablado antes de las invasiones demográficas indoeuropeas. Estos judí­os remontan sus orí­genes a una de las diez tribus de Israel perdidas en el exilio asirio, aunque esto no está históricamente comprobado.

En los Estados Unidos de América hay grupos de negros que practican el judaí­smo y se definen a sí­ mismos como “judí­os etí­opes”. Su posición es un tanto extremista en relación a los judí­os blancos.

Judí­os en los "quilombos" negros del Brasil

El vocablo afro-brasileño quilombo significa una especie de republiqueta autónoma formada por proscritos. Existen registros de la presencia en tales quilombos, además de negros fugitivos de la esclavitud, de otros perseguidos y reprimidos por la sociedad dominante, como mulatos, indios y blancos hostigados. Las persecuciones propias de la época contra las minorí­as étnicas tales como judí­os, moros (musulmanes) y otras, además de la represión a los acusados de brujerí­a, heréticos, ladrones y gente puesta fuera de la ley, explica por qué también personas blancas tuvieron que refugiarse en el quilombo de Palmares.

Zumbi fue el mayor lí­der de los que gobernaron los quilombos y sin duda alguna, el más enigmático y mí­stico. Bajo su reinado existió y resistió el mayor quilombo de la historia. Fue grande también por su composición multiétnica, puesto que tras sus fortificaciones se refugiaron tanto negros escapados de la esclavitud como judí­os perseguidos por la Inquisición, otras clases de “herejes” también acosados por el Santo Oficio, e indios que rechazaban la servidumbre, entre otras minorí­as atormentadas, según recientes constataciones de arqueólogos y etnógrafos. Hacia el año 1590 los primeros esclavos africanos fugitivos rompí­an sus cadenas y huí­an para reagruparse en las selvas, bosques y sertaos (páramos) del nordeste del Brasil. Si bien al principio poco numerosos, se organizaron en bandas de fugitivos. Su cantidad fue aumentando y se congregaron en una comunidad inicial que a lo largo de toda su existencia llegó a contar con una población de más de treinta mil rebeldes entre hombres y mujeres de todos los orí­genes. Ellos constituyeron el primer gobierno de un Estado libre en el Nuevo Mundo.

Inicialmente su población estaba compuesta por negros y unos pocos indios, Con el arribo de numerosos judí­os que escapaban de la Inquisición, la población del quilombo se abrió a blancos y estos últimos. Los judí­os mucho aportaron a partir de entonces a la organización económica y polí­tica. El quilombo era organizado como un pequeño Estado. Poseí­a leyes que reglamentaban la vida de sus habitantes. Algunas de esas normas eran muy severas: el robo, la deserción y el homicidio eran castigados con la muerte. Las decisiones eran adoptadas en asambleas de las cuales participaban todos los adultos y sus decisiones eran aceptadas por todos, pues emanaban de la voluntad colectiva.

Zumbi se tornó lí­der de los Palmares al cuestionar, en 1678, la jefatura de Ganga Zumba, quien seducido por la propuesta de un acuerdo de paz aceptó transferir los habitantes del quilombo a una especie de reserva donde ellos tendrí­an que vivir bajo la vigilancia de los gobernantes blancos del Brasil. La resistencia que opuso Zumbi a esa celada, fue ejemplar. Desde el principio, los negros se percataron de que para liberarse de la esclavitud, no bastarí­a solamente con cortar sus cadenas: era necesario, además, construir un nuevo tipo de sociedad. Los Palmares reflejaron ese desafí­o, no solamente por organizarse como una república en oposición a la sociedad colonial, sino también por cuestionar las propias bases del sistema opresor de la civilización blanca. Esto es evidente en el relato legado por el portugués Manuel Inojosa en 1677: “Entre ellos todo es de todos y nada es de ninguno, puesto que los productos que cultivan y cosechan o fabrican en sus moradas, están obligados a depositarlos en las manos de un Consejo, que distribuye a cada uno lo que necesita para su sustento”.

Fue precisamente eso lo que motivó las decenas de embestidas militares contra el quilombo donde también habí­an hallado refugio judí­os, indios, blancos pobres y demás gente perseguida por los colonizadores, hasta su completa destrucción a manos del sanguinario bandeirante Domingos Jorge Velho en 1694.

Palmares, pese a todo, en vez de representar la historia de una derrota constituye, hasta los tiempos actuales, un ejemplo de la importancia que tiene la lucha. Zumbi de los Palmares abrió el quilombo a los judí­os. No solamente a los negros escapados de la esclavitud, sino también a los judí­os que huí­an de la Inquisición. Cuando cada 20 de noviembre homenajeamos en el Brasil al Día de la Conciencia Negra, es preciso que recordemos los horrores y la suprema vergüenza del pasado esclavista, de la misma forma como rememoramos los horrores del Holocausto de los judí­os y de otras minorí­as en la Segunda Guerra Mundial.

© Jornal Alef, Sao Paulo.
La autora de este artí­culo es escritora y doctora en Lengua Hebrea,
Literaturas y Cultura Judí­a por la Universidad de Sao Paulo.

Traducción de Pedro Olschansky (OJI)

Anònim ha dit...

LIVIU LIBRESCU

Liviu Librescu era professor de la Universitat Politècnica de Virgínia, on han matat a trets més de trenta estudiants. Librescu va morir per salvar uns quants alumnes seus. Era israelià.
El professor Librescu va néixer a Romania. Va empalmar l'horror nazi i el comunista. Els anys setanta va emigrar a Israel, on encara viuen els seus fills. A mitjans dels vuitanta, va agafar un any sabàtic i se'n va anar amb la dona als Estats Units. Li va agradar tant que va decidir quedar-s'hi. Dilluns passat va decidir entravessar-se a la porta de l'aula on feia classe, barrant el pas a un tirador embogit, cobrint la retirada dels seus alumnes que saltaven per la finestra. Quan l'últim alumne va saltar, el professor ja era mort.

¿És important, que Liviu Librescu fos jueu? Per a la premsa israeliana que destaca el seu sacrifici, sí. Per a l'americana, depèn. A la premsa espanyola, que en general és lletja, catòlica o sentimental -o tot alhora-, Librescu és presentat com un "vell professor" o "un professor de 75 anys". Calia llegir l'AVUI, o baixar a la lletra menuda d'altres diaris, per trobar les paraules jueu o Israel, que tan gruixudament es destaquen, quan les notícies són d'una altra mena.
El cas del professor Librescu me'n recorda un altre que conec gràcies a la saviesa que de vegades se m'encomana d'algun lector. Així, llegint els que em llegeixen, jo he après coses. Per exemple sobre el polonès Janusz Korczak (1878-1942), pediatre i pedagog il·lustre, jueu assimilat fins que el Tercer Reich el va desassimilar de cop.
Korzcak tenia a Varsòvia un orfenat amb dos-cents infants. Els nazis els van enviar tots al camp d'extermini de Treblinka. A Korczak li van oferir salvar-se. Ho va refusar amb un argument de pes: "No s'ha de deixar mai sola a les fosques, una criatura malalta".

Anònim ha dit...

Molt interessant aquest debat sobre els jueus i Israel que s'està desenvolupant aquí, i els materials que la gent està penjant.No en sabia res, jo, de l'existència de jueus negres (o s'ha de dir negres jueus?. Fa temps, a la revista The Economist, vaig llegir un article sobre un lloc perdut a Xina, on la gent d'allà també deia que eren jueus o tenien arrels jueves. Però van anar-hi uns experts d'Israel, i van dir que amb els pocs elements que coincidien amb les pràctiques del judaisme no n'hi havia prou per considerar-los jueus.

Anònim ha dit...

Sí, home, la premsa catalana prosionista de fa uns quants anys va fer força rebombori amb el tema del jueus negres "repatriats" a Israel, però quan es va començar a parlar de que rebien mals tractes i de que eren discriminats aquesta mateixa premsa va començar a patir d'amnèsia.

Anònim ha dit...

Nou antisemitisme.
Molts analistes i grups jueus creuen que hi ha una nova forma d'antisemitisme que es va originar a finals del segle XX, associat amb l'esquerra política i no pas amb la dreta com va ocórrer a principis del segle XX. El terme va sorgir durant la dècada de 1970, per diferenciar la retòrica, el propòsit i el seu lloc en l'espectre polític de l'antic antisemitisme de dreta, el qual era motivat per la teoria racial, per la religió o pel nacionalisme. El nou antisemitisme, associat amb l'esquerra, per contra, s'oposa al sionisme i a l'existència de l'estat d'Israel com a llar pels jueus.

(De la Wikipedia en català)

Anònim ha dit...

(En una web argentina he trobat aquest article)

Qué es un Judío y Qué es el Judaísmo?

Respuesta: Un judío es un miembro de un pueblo único en la historia del mundo. Ningún otro grupo, nación, o religión, se le asemeja.

En el plano jurídico se es judío de una de estas dos formas:

1) Toda persona nacida de madre judía es automáticamente judía y jurídicamente lo seguirá siendo siempre.
2) Aquél que no ha nacido de madre judía y que se convierte al judaísmo.
Cabe destacar que la conversión no es un proceso simple y sencillo. Los rabinos deben asegurarse de que el futuro converso sea sincero en su deseo de convertirse en un judío en el sentido cabal de la palabra antes de aceptar su conversión. Estipulan que éste quiere convertirse para toda la vida y no en razón de un interés pasajero. El futuro converso debe comprender que muchas de las tareas que se exigen de un judío observante no son fáciles. Si aún entonces desea convertirse en un judío religioso, Rabinos observantes de la Torá le imparten formación en materia de los preceptos del judaísmo. El converso también debe cumplir con la tevilá (inmersión en una mikvé), y debe someterse a la milá (circuncisión). Este proceso presenta un notable contraste respecto de las agresivas compañías misioneras de algunos sectores de otras religiones.

Sin embargo, meras definiciones legales no pueden describir cabalmente la totalidad del judaísmo. Para convertirse realmente en parte del pueblo judío debe apreciarse el patrimonio judío, estudiarse las tradiciones judías y participar plenamente de la fe judía. Unicamente aquél que acepta de todo corazón su judaísmo y observa las leyes prescritas puede saber realmente lo que significa ser judío.

¿Qué es, entonces, el judaísmo? ¿Es una nacionalidad? Existe, sin duda, un sentimiento de patriotismo respecto de la nación judía; una tierra ancestral, histórica y nacional (Eretz Israel); y un idioma nacional, el hebreo). Mas los judíos han existido como tales en muchas distintas naciones aún antes de que Eretz Israel fuese un estado soberano. También han hablado otros idiomas (especialmente el idish y el ladino) y han formado parte de culturas extranjeras al tiempo que mantuvieron sus identidades judías. Por consiguiente, el judaísmo no puede limitarse a la definición de "nacionalidad".

¿Es una religión? Por supuesto, por cuanto los judíos adoran a Di-s y ejecutan actos religiosos. Mas el término religión también limita el judaísmo y no reconoce plenamente sus influencias culturales y sociales en el mundo.

Otras personas podrán decir que el judaísmo es un movimiento ético por cuanto contribuye a orientar el comportamiento humano; o que es una cultura, por cuanto ha contribuido considerablemente a las esferas del arte, la música y la literatura; o que es una fílosofia porque ha dado al hombre un marco a través del cual puede ver el mundo. Otros identifican a los judíos con un grupo étnico, por cuanto éstos tienen ciertas características similares e interactúan cohesivamente.

Las definiciones son muchas, pero en última instancia sigue sin responder la pregunta: ¿Qué es el judaísmo y qué son los judíos? De hecho, todo lo que hemos dicho es cierto, y más también, por cuanto en este caso el total es mayor que la suma de sus partes.

Como bien lo saben los judíos totalmente consagrados, ser judio significa poseer una firme identidad como persona, ser un miembro vitalicio de un grupo especial, poseer un singular sentido de espiritualidad, y un claro concepto del propósito de la vida. Fundamentalmente, lo que da un carácter realmente único a los judíos es el hecho de ser el Pueblo Elegido.




Rabbi Eliezer Gevirtz

Anònim ha dit...

De la web de la Comunitat Jueva Progressista de Barcelona


Debate: Contrueix la teva comunitat!
Us volem proposar els següents principis per al debat sobre la construcció de la nostra nova comunitat:

BET XALOM: Espai de reunió. BEIT KNÉSSET.

A Bet Xalom volem veure la Comunitat com el centre físic i de referència de la vida jueva, com l'espai en què tenen lloc i del qual sorgeixen les diverses manifestacions del nostre judaisme. La Queïlà que hem de construir, la volem per a tots, perquè, com que coneixem i apreciem la diversitat jueva a Catalunya, cerquem espais i activitats que responguin als interessos i a les sensibilitats de cadascun de nosaltres. Creiem que el desafiament i la fortalesa d'una Queïlà estan en el fet de créixer dins un gran marc dinàmic i variat, que cadascú senti com a seu i en el qual tothom es trobi com a casa. El principi de la vida jueva és la no-exclusió de cap jueu, i la darrera finalitat de la vida jueva és donar sentit a la vida de cada jueu.



BET XALOM: Espai d'estudi. BET MIDRAIX.

La nostra tradició i la història d'Israel han provat que el puntal de la nostra existència jueva ha estat i és l'estudi, el coneixement de les nostres fonts. A Bet Xalom volem veure la Comunitat com l'espai des del qual cadascun de nosaltres aprofundeixi en els seus coneixements i en la seva connexió amb el judaisme (en el sentit més ampli). Per això plantejarem moltes i noves formes d'acréixer el saber sobre la nostra tradició, de viure-la i d'apreciar-la directament. Continuant amb la tradició rabínica del Tamud Torà, el nostre estudi ens proposa d'enfrontar-nos als principals problemes i inquietuds de la nostra societat i de la nostra cultura des del debat, l'intercanvi d'idees, la innovació, el qüestionament, tot cercant el creixement personal (intel·lectual, emocional i d'acció) que sorgeix d'estudiar i de confrontar les fonts del judaisme.

BET XALOM: Espai per al sagrat. MIQDAIX.

L'ensenyament central del judaisme és que la vida és sagrada, i que les nostres vides poden veure's consagrades amb les nostres accions. Tot celebrant les estacions del calendari i les estacions de la vida personal, tot celebrant les festes i marcant els moments fonamentals que fan la nostra experiència històrica com a jueus, donem un sentit especial a la nostra vida, elevant-la per damunt de la nostra rutina diària. En el cor de la Comunitat hi ha l'espai des del qual consagrem el temps, fent tefil·là i en la celebració de les festes, unint les nostres veus i intencions. Amb les vostres aportacions volem innovar les formes de celebrar el Kabalat Xabat, el Xakharit, les festes...

BET XALOM: Junts reparant el món. TIKUN OLAM.

Del misticisme jueu aprenem que, si la realitat ens mostra un món en conflicte i fragmentat, som nosaltres mateixos els qui podem i l'hem de reparar. Des de Bet Xalom mirarem de fer la nostra tasca de Tikun (la nostra aportació positiva, la nostra creació i les nostres connexions benèfiques), entenent que per a millorar el món hem de començar per nosaltres mateixos i pel nostre entorn més proper: la nostra comunitat, la nostra ciutat i el nostre país. Aquesta visió del Tikun és la que inspira el nostre compromís, i ens guia en la nostra forma de vida jueva: en l'educació dels nostres fills i jovent, en la nostra pràctica de les mitsvot, en la nostra preocupació per la societat en què vivim, i en el fet de relacionar-nos amb altres col·lectius i tradicions.

BET XALOM, construir i construir-se. LIVNOT ULKHIVANOT.

La primera lliçó de la Torà (amb el relat de la Creació a Bereixit) és que el món no està acabat, sinó que nosaltres mateixos el seguim construint dia a dia. Això és especialment cert pel que fa al món jueu de Barcelona i de Catalunya, on després de tanta persecució i absència, i davant del retorn al judaisme, tenim molta vida jueva per construir i per reconstruir. A Bet Xalom ens volem veure, cada membre de la comunitat, com a socis en la permanent construcció de la nostra comunitat i de la presència jueva en aquest país. Aspirem a una presència i vida jueves que sobrepassin els límits de la sinagoga, i que puguin abraçar tot el que la civilització jueva històricament ha inclòs: literatura, música, teatre, recreació, i tot el que enriqueixi les nostres vides com a individus i com a comunitat. Entenem que és en aquest fer i en aquest construir com a la vegada ens fem i ens construïm.


Acosta't a Bet Xalom i construeix la teva comunitat!